Tillbaka

Eftersom Raaaél är en klok o intelligent hund så vill han naturligtvis dela med sig av sina erfarenheter av att gå kurs i vardagslydnad:


Vardagslydnad 

Måndagskvällar hösten 2005

 

Pernilla Eklund, instruktör,

- med Julia o Wilja, bordercollies som varit med – lite – ibland

Troja – söt svart labbistjej med husse

Ozzy – liten vit bischon friséekille med husse o matte

Charlie – vit golden retrieverkille med matte

Skorpan – söt svart flatcoated retrivertjej med husse o matte, med from 5:e gången
Raaael
– stilig andalusisk dobberslyngel med mami o papi – ”berättare”

 

1:a gången

Inkallning  … när det finns en söt LÖPANDE tjej att stila för ? glöm det ….

Störning …. Gå FÖRBI en korvbit ? har aldrig hört så dumt ….. - måste ju visa alla, fr a tjejen, vilken SJÄLVSTÄNDIG kille jag är …

 

2:a gången

Inkallning … OK då… mami är ganska skoj, i alla fall….

Kontaktövningar … bara jag får nåt gott, så ….

Möten  …. Men … DÄR borta är ju tjejen… den där lille vite skrutten är väl inget att möta ? - jaja, vi kan väl låta mami o papi TRO att dom har nåt att säga till om …

 

3:dje gången

Inkallning …. Inte nu igen …. Men ok, jag kommer väl då ….

Kontaktövningar – titta mami o papi i ögonen för att få godis – det kan jag väl göra….  Dom är söta o jag får nåt gott…

Grunderna i apportering …. En liten ynkans träpinne ? När det bästa jag vet är att sno ved från spisen att tugga på …  dom kan då hitta på….

Föremålsintresse – titta på pinnen eller titta på mami ? ok, får jag godis kan jag väl titta på mami….  Men … varför gömmer hon den bakom ryggen ? Krångla så, vad ska det vara bra för ?  RO HIT MED GODISET !

”komma in” gå runt o sitta bredvid på vänster sida – så dom krånglar, JAG KAN SJÄLV!

 

 

4:e gången

Stanna – kunna stanna när mami o papi säger till, kan jag väl. Men JAG vet ju när det är dags att gå igen – varför måste jag vänta tills de säger till ?

Sitt – Ligg – Stanna – så dom tjatar ….. varför ska jag sitta still när dom fortsätter gå ?

Möten – inte göra utfall mot mötande, men snälla, det är ju det som är roligt! Å gå dit papi vill när GODISTANTEN PERNILLA lockar …OK då, får jag godis av papi kan jag väl följa honom då..

Följsamhet – traska omkring i en åtta … jaja, får jag bara godis så kan jag väl traska några varv bredvid papis ben  ….gör ALLT (nästan) för lite godis....

 

 

5:e gången

Wow, en NY söt tjej att stila för !

Sitta still … när mami o papi går en sväng … kan jag väl göra… när JAG vill ….

Kontaktövningar – titta på mami när det finns GODIS att hålla koll på ? Så dumt, tittar inte jag på godiset kanske det försvinner eller nån annan tar det ?

Koppelövningar – vaddå ? SLAKT koppel ? men jag har ju bättre koll på mami o papi i andra änden på kopplet om det är spänt ?

Möten - gå förbi annan hund o bara ha ögon för mami eller papi … såna dumheter! Mami o papi har jag ju koll på ändå … bättre att kolla in den andra fattar du väl!

Apportpinnen …. Men den är ju så LITEN ? Kom hit med ett redigt vedträ istället som jag kan få tugga på! VA ? FÅR jag inte tugga på den ? Men om jag tuggar lite på den så får jag godis istället …. Det gäller att räkna ut det !

Inkallning … igen … men OK, det är ganska kul att springa till mami … hon är söt o så har hon ju godis …. Papi kan jag stila lite mer för, jag springer fram till honom...  sen fortsätter jag förbi …

     

 

 

6:e gången

Ajdå ... det gick inte bra det här .... När mami kom hem från jobbet o vi gick ut på promenad INNAN vi skulle på kursen ikväll så var jag så ivrig så ivrig o ville nosa på allt på en gång .... o mami hade dålig balans på en isfläck OCH DRATTADE OMKULL! ! ! ! Hon såg jätterolig ut ,.... men fick så ont i rumpan att vi inte kunde åka på träningen så jag fick inte stila för flickorna ....  Jag tyckte att vi kunde väl åka ändå - jag klarar övningarna på egen hand, mami MÅSTE inte hela tiden hålla i kopplet, och som hon tror, hålla ordning på mig - det klarar jag så bra själv.

Papi jobbade hela kvällen så vi hade en lugn hemmakväll, men mami var lite långsam o satt lite konstigt ....

 

7:e gången

JIPPI - bara jag o tjejerna i kväll!

Följsamhet - vi fick gå sicksack mellan koner för att se hur "följsamma" vi var och öva på att sitta o stanna ...  men jag tyckte mami följde dåligt ... jag ville fram till flickorna o pussas, men mami bara traskade mellan dom dumma konerna. Vi blev lite osams, där ….

 

Har mami ALLDELES glömt att jag är en äkta andalusisk förförare? VA ? ?

Störningar - möten. När mami o papi laddade med näven full med godis så kunde jag väl vända uppmärksamheten ditåt .... inte brydde jag mig om Julia (som var med för att STÖRA) när hon kom o satt bredvid eller sprang bakom mig ... kikade bara till lite för att se VAR hon var, sen fortsatte jag hypnotisera godishanden o mami så jag skulle få smaka det gottiga....

Men jag har fortfarande inte fattat - kursen kallas vardagslydnad, men jag tycker det är bara JAG som ska lära mig lyda mami o papi, när kommer vi till att DOM ska lyda MIG till vardags ?8:e och sista gången

Sista gången … bara jag o tjejerna igen … det är SÅÅÅ trevligt ! 

 

Gå förbi korv  - hon har såna dumheter för sig, Pernilla … men jag var faktiskt duktigast i klassen idag … JAG var den ENDA som inte störtdök på korvbiten!  Men så höll mami o papi annat godis framför näsan på mig….

 

Inkallning – ok, men det är så mycket som luktar så spännande i skogen ikväll som jag bara MÅSTE få springa o lukta på …. Å Troja var åt det här hållet tidigare o jag fick inte kolla vad hon hade för sig då …  Men, jag VET ju hur det ska gå till…. Jag vill bara inte … just nu !

 

Sitta – Stanna kvar – det är jag också jätteduktig på. Mami o papi sa åt mig att sitta o stanna … sen gick dom ifrån mig o jag sprang inte fram till dom förrän dom sa att jag fick … eller reste mig förrän de kom tillbaka till mig. 

 

Stanna i bilen – INTE min bästa gren …. Tycker INTE om att bli ensam i bilen … men till sist stannade jag för husfridens skull i bilen medan papi gick ett varv runt bilen … men jag hade FULL kontroll över papi hela varvet runt …. Sen skulle jag hoppa ut ur bilen o gjorde som jag brukar, ett skutt o sen iväg … men se DET fick jag inte fortsätta med heller! Numera ska jag skutta ut ur bilen OCH SÄTTA MIG NER BREVID MAMI/PAPI! Men … fattar dom inte … jag har ju BRÅTTOM att kolla in omgivningen?

 

 

Och idag när det var sista gången SJÖNG jag för alla när dom fikade!

 

 

 

 

Raaaél

har berättat för mami Lena som antecknat

 

 

Så HÄR utslagen blir jag efter varje kurstillfälle !